WELK HUIDTYPE HEB JIJ?

De eerste stap naar een mooie huid is het vaststellen van je huidtype. Alleen zo weet je namelijk hoe je je huid moet verzorgen en welke producten bij de verzorging van je huid passen.

Bij het kiezen van de juiste huidverzorging is de huidconditie eigenlijk het belangrijkst, dit zegt namelijk meer over je huid dan bijvoorbeeld je leeftijd.

Eerst bepaal je de kleur van je huid, we onderscheiden hierin 5 huidtypes van de zeer lichte huid tot de donkere huid. Een lichte huidskleur verbrandt vrijwel altijd zonder bescherming, maar een donkere huid kan hier ook last van hebben. Ook komt het voor dat alleen bepaalde plekken verbranden, bijvoorbeeld je neus terwijl je voorhoofd nooit verbrandt.

 1. De zeer lichte huid: vaak sproeten, rood/ lichtblond haar, blauwe ogen.
 2. De lichte huid: blond haar, grijze, groene of lichtbruine ogen.
 3. De licht getinte huid: donkerblond/ bruin haar, vrij donkere ogen.
 4. De getinte huid: donker haar en donkere ogen.
 5. De donkere huid: donker/ zwart haar, donkere ogen.

Of je nu een licht of een donker huidtype hebt, je moet je huid echt dagelijks beschermen. Smeer in de winter dagelijks met minimaal SPF 15. In het voorjaar kun je de dag het beste beginnen met SPF 30, en op zonnige dagen het liefst elk uur opnieuw insmeren. Hoe beter je smeert, hoe langer je huidveroudering uitstelt! 

Vette huid

Wanneer je een vette huid hebt, of als delen van je gezicht vet zijn, dan weet je dat meestal wel. Je huid gaat dan in de loop van de dag steeds meer glimmen, en op foto’s heb je vaak een glimmend gezicht. Als je aan het einde van de dag een tissue over je gezicht haalt, zit hier talg (huidvet) op. Een vettere huid komt door een verhoogde talgproductie, waardoor je poriën gemakkelijker verstopt raken. De vette huid is ook vaak dikker.

Heb je dit huidtype, dan is het vinden van producten om alles in evenwicht te houden het doel. Reinig je huid goed en mijd agressieve producten – deze drogen de huid uit waardoor je juist meer talg gaat aanmaken. Gebruik producten met ingrediënten die goed zijn voor een vette huid, zoals niacinamide, zoethoutwortelextract en allantoïne. Gebruik op de meest vette delen van je gezicht een mineraal poeder om zo het glimmen tegen te gaan. Het kan soms frustrerend zijn, maar een voordeel van een vette huid is dat deze langzamer ouder wordt dan alle andere huidtypes! Dit komt door de natuurlijke bescherming die de oliën bieden. Lucky you!

Droge huid

Voelt je huid droog en trekkerig aan als je géén crème gebruikt? Waarschijnlijk heb je dan een droge huid. Je hebt hier vooral last van na een douche of na het wassen van je gezicht. Er kunnen ook schilfertjes en droogtelijntjes (kleine, oppervlakkige rimpeltjes die overigens weer verdwijnen als je een crème opsmeert) zichtbaar zijn. Een droge huid kan erfelijk bepaald zijn, maar er zijn ook factoren van buitenaf die bijdragen aan het ontstaan van een droge huid, zoals zon, roken, temperatuurwisselingen, irriterende ingrediënten in cosmetica en chloor in zwembaden. Zorg er dus voor dat je je na het zwemmen goed afspoelt en een moisturizer (en SPF) opnieuw aanbrengt! Bovendien wordt elke huid door de jaren heen droger.

Enkele dingen die je kunt doen om een droge huid te helpen; houd de binnentemperatuur laag en je douches kort! Dit zal helpen voorkomen dat je huid al het vocht verliest. Gebruik milde, hydraterende producten die vochtvasthouden en ingrediënten die goed zijn voor een droge huid, zoals glycerine, niacinamide, hyaluronzuur en beta glucan.

Gevoelige huid

Een gevoelige huid valt eerder onder een huidaandoening dan onder een huidtype. Iedereen kan namelijk gevoelig worden door bijvoorbeeld veroudering of medicijnen. Een gevoelige huid moet heel voorzichtig worden behandeld met als doel de huid te kalmeren.

Als je een gevoelige huid hebt, heb je waarschijnlijk al veel cosmeticaproducten geprobeerd waar je huid uiteindelijk niet goed tegen kon. Denk aan rode bultjes die optraden, jeuk, een prikkend gevoel of roodheid na het gebruik van zonnebrandcrème, bodylotion, gezichtscrème, make-up etc. Maar ook op andere prikkels als koude en hitte reageert de gevoelige huid snel. Het is belangrijk dat je irriterende stoffen zoals parfum en alcohol vermijdt in je verzorging. Kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten zoals niacinamide en allantoïne zijn goed voor jouw huid. Het is voor een gevoelige huid belangrijk dat je producten stapsgewijs introduceert. Zo kun je duidelijk ontdekken wanneer je op één van de producten reageert.

Gecombineerde huid

Een gecombineerde huid komt vrij vaak voor. Meestal is hierbij de t-zone (voorhoofd, neus en kin) vetter en zijn de buitenste randen van het gezicht normaal of zelfs droog. Dit komt door het aantal talgklieren in die gebieden.

Ook met een gecombineerde huid is het belangrijk om agressieve producten of overmatige reiniging van je huid te vermijden. Omdat een gecombineerde huid op verschillende gebieden verschillende problemen kan hebben, kan het kiezen van de juiste verzorging lastiger zijn dan bij de andere huidtypes. Probeer hierin een balans te vinden en durf ook verschillende producten met elkaar te combineren. Zo kun je de verzorging van je huid aanpassen op het type huidgebied!

Alle huidtypes hebben iets anders nodig om een ​​gezonde en levendige huid te krijgen. Hoe beter je geïnformeerd bent, hoe beter je je huid kunt helpen! Weet dat het vragen om hulp van een huidprofessional je huid echt ten goede kan komen en ervoor kan zorgen dat je de juiste producten gaat gebruiken.

Geef hieronder aan wat je denkt dat je huidtype is! En mocht je nog vragen hebben over je huid of de voor jouw huid beste huidverzorging dan help ik je graag! ♡

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error

Like it? Share it! ♥

0
  0
  Your Cart
  Your cart is emptyBack to Shop